Before, during and what is to come - Clovelly project progress
16068
post-template-default,single,single-post,postid-16068,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Before, during and what is to come – project progress in Clovelly

Before, during and what is to come – project progress in Clovelly

Builders are currently underway on a project of ours in Clovelly. Originally a three bedroom, one bathroom cottage it is being upgraded and will have four bedrooms, two bathrooms and light filled spaces.

One half of a semi-detached cottage development, it has been owned by our client since 2001. Very little has changed since that time apart from the neighbours renovating their adjoining cottage.

As it is essentially half of a building, the streetscape presentation should be consistent with its neighbouring dwelling. We found the format of the adjoining semi to be problematic for our client as it doesn’t fully capitalise on the fantastic ocean and area views afforded from the front of the dwelling.

We have moved ground floor bedrooms to the rear of the building and opened the front of the building for living dining and kitchen areas opening directly onto the level north- eastern facing courtyard area.

The centre of the cottage plan was incredibly dark and quite depressing. A new stairwell has been created with a surprising volume opening up the centre of the building to natural light. Two bedrooms are divided by a bridge with the master bedroom enjoying the views to the south and east.

Every room has a somewhat different character and definite features that distinguish it from the rest of the accommodation. For example the master bedroom has a witches peak roof line, the upper floor study/guestroom has a built in desk bay.

Completion is projected for April 2019

project progress in clovelly
Knox Street Clovelly
-front elevation showing the integration of the new design with the existing paired cottage;
-upper floor master bedroom was designed to reflect the roof pitch of the cottage;
-better quality materials will see this building living a better second life
Clovelly architectural redesign renovation
Before_Front Elevation
– dangerous handrail
– front room of the cottage was a narrow storage area for bikes
– limited view from a front bedroom to the view
project progress in clovelly
Knox Street, Clovelly
-eastern suburbs renovations should always work to the view;
-new living areas to connect to integrated outdoor areas, now at the from of the cottage;
use of the original gabled end of the building to enjoy the view of the sky
project progress in clovelly
Upper floor view, between scaffolding
-view to the east and south
-possible future architectural intervention across the road should have a roofline that won’t fully interrupt the view
project progress in clovelly
Rear of the cottage links to the rear yard without overwhelming the area, unlike the two neighbouring buildings.
This outdoor space is a valuable asset which can be enjoyed with the new works.